Samozvani zaštitnici i patriote ne razumiju proces pristupanja i praksu EU

0
568

Nakon jučerašnje najave hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića, kako je pokrenut proces otvaranja nekoliko županijskih predstavništva u Bruxellesu pri Europskoj asocijaciji regija i kako će takvo što biti realizirano uskoro, uslijedile su burne reakcije bošnjačkih stranaka i njihovih lidera kao pokušaja destabilizacije i paralelnog ustavnog udara na BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Kao nebrojeno puta do sada, svaki potez legitimnih hrvatskih predstavnika, nastoji se u bošnjačkim i sarajevskim krugovima prikazati kao rušenje države i navodno rušenje ustavnog poretka, pri čemu su osobito reakcije izražene i radikalno usmjerene kada s izravnim inicijativama izlazi hrvatski član predsjedništva, Dragan Čović.

U samome priopćenju, Čović prije svega ističe da je primarni cilj ovakve inicijative približiti Bosnu i Hercegovinu europskoj politici i lakšoj komunikaciji svih razina vlasti, pa tako i onih županijskih kako bi se unutarnji problemi mogli lakše i efikasnije riješiti i približiti europskoj praksi.

Nije potrebno dubinski analizirati kako su reakcije pojedinaca koji označavaju spornim inicijativu Dragana Čovića, koja ide u skladu s europskim regulativama, zapravo protiv Bosne i Hercegovine.
Posebno simptomatično u cijeloj priči oko otvaranja županijskih predstavništva su dvije sljedeće dimenzije; prvo, očigledno je kako gorljivi i samoprozvani „zaštitnici“ i bosanske patriote ne razumiju proces pristupanja i prakse koje institucije Europske unije imaju sa zemljama koje su u procesu pristupanja EU.

Europski odbor regija (OR) osnovan je 1994. upravo s ciljem participacije nižih razina vlasti jer se tri četvrtine zakonodavstva EU provodi na lokalnim i regionalnim razinama te kako bi bio smanjen jaz između građana EU i najviših institucija EU.

Druga, ništa manje bitna dimenzija, jest kako je ovakva praksa sastavni dio Mehanizma koordinacije na koji su, između ostalih, pristali i oni koji danas svojim reakcijama najviše udaraju po Čoviću, optužujući ga za stvaranje paradržavnih institucija kroz jednu inicijativu koja nije ništa drugo nego sastavni dio procesa pristupanja Bosne i Hercegovine u EU.

U Članku VIII. – OSTVARIVANJE KOMUNIKACIJE U OBLASTI EUROPSKIH INTEGRACIJA kantoni/županije se eksplicitno navode kao jedni od ravnopravnih aktera u procesu europskih integracija i kao takvi imaju pravo na vlastito predstavništvo u službenim strukturama EU