Å iroki Brijeg dobiva dvije tvornice i jednu solarnu elektranu

0
386

U petak je pod predsjedanjem Vinka Topića održana 28. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg kojoj su nazočila 23 vijećnika. Između ostaloga, usvojene su tri odluke kojima će Široki Brijeg postati bogatiji za dvije tvornice te jednu elektranu.

Naime, u selu Knešpolje gradit će se pogon na površini 10.000 m², a o kakvom pogonu je riječ, u priopćenju Grada nije navedeno. Selo Buhovo uskoro će dobiti tvornicu pelena, iako je prvotno na tom mjestu bila planirana izgradnja farme koza.

U Dobrkovićima se na lokalitetu Strana grade solarne elektrane na 20.000 m².

Usvojena je Odluka o pristupanju izradi plana parcelacije za proširenje industrijske zone Knešpolje. Ovom odlukom pristupa se izradi Plana parcelacije za proširenje industrijske zone Knešpolje na dijelu zemljišta označenom kao k. č. 2890/1 k. o. Knešpolje. Karlo Soldo je uputio zahtjev za parcelaciju navedenog zemljišta u svrhu kupnje istog iz razloga otvaranja proizvodnog pogona uz otvaranje novih radnih mjesta. Tražena površina je 10.000 m². Odluku je obrazložio Boro Zovko pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Jednoglasno je usvojena Odluka o pristupanju izradi plana parcelacije za izgradnju solarnih elektrana u Dobrkovićima (‘Strana’). Ovom odlukom pristupa se izradi Plana parcelacije za izgradnju solarnih elektrana u Dobrkovićima na dijelu zemljišta označenog kao k. č. 1382/1 k. o. Dobrkovići. Gospodarsko društvo ‘Prančiok’ d. o. o. Široki Brijeg uputilo je zahtjev za parcelaciju navedenog zemljišta u svrhu kupnje, zakupa ili koncesije istog radi izgradnje solarne elektrane. Tražena površina zemljišta je 20.000 m².

Jednoglasno je usvojena i Odluka o pristupanju izradi plana parcelacije za izgradnju tvornice pelena u Buhovu. Ovom odlukom pristupa se izradi Plana parcelacije za izgradnju tvornice pelena u Buhovu, na dijelu zemljišta označenog kao k. č. 520/1 k. o. Buhovo.

Ivan Sabljić uputio je zahtjev za parcelaciju navedenog zemljišta u svrhu kupnje istog radi izgradnje farme koza, te je ista odobrena od strane Općinskog vijeća 7. ožujka 2014. U međuvremenu gospodarsko društvo ‘Viktoria’ d. o. o. zastupano po Ivanu Sabljiću zatražilo je izmjenu plana parcelacije tako da se umjesto izgradnje farme koza s pratećim objektima izradi tvornica pelena. Odluku je obrazložio Boro Zovko pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Nakon ostavke Ane Bogdan vijećnice HKDU BiH iz razloga prelaska na novu dužnost, prisegu je položio novi vijećnik HKDU BiH Slavko Mandić.

Vijećnici su primili na znanje Informaciju o stanju voznog parka Gradske uprave Široki Brijeg koju je obrazložio gradonačelnik Miro Kraljević istaknuvši da je postojeći vozni park zastario i da je potpuno neadekvatan za obavljanje redovitih poslova iz nadležnosti lokalne uprave, te da je postupkom javne nabave potrebno ići u nabavku novih vozila.

Vijećnici su primili na znanje Informaciju o zimskom održavanju lokalnih cesta i gradskih ulica grada Širokog Brijega za sezonu zima 2014./15. Informaciju je obrazložio Predrag Naletilić pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo, obnovu i razvitak. Josip Kožul predsjednik kluba vijećnika HDZ-a BiH je pohvalio rad nadležne službe koja je nositelj održavanja lokalnih cesta, te ukazao na problem semafora koji se nalazi u neposrednoj blizini škole na Kočerinu, a nije u funkciji duže vrijeme.

Pomoćnik gradonačelnika Naletilić je rekao da se semafor nalazi na magistralnoj cesti što je u nadležnosti Cesta FBiH, te da će s njima stupiti u kontakt da se riješi ovaj problem. Naletilić je također napomenuo da postoji inicijativa za postavljanje ‘ležećih policajaca’ u Pripolju (cesta Kočerin – Gornji Mamići), te da je potrebno provesti anketu bpz.ba