ŠIROKI BRIJEG: Udruga umirovljenika posluje pozitivno

0
378

Nakon što je predsjednik Skupštine Udruge umirovljenika Široki Brijeg Jakov Vukoja pozdravio mnogobrojne goste i predstavnike umirovljenika te predložio dnevni red, izabrano je radno tijelo, a potom je započela skupština, piše Večernji list BiH.

Rad je počeo minutom šutnje za pokojnog predsjednika Udruge Karla Zeleniku te još 172 člana koja su preminula tijekom protekle godine.

Radost za članove

Opširno izvješće o radu za prošlu godinu, koje je prezentirao predsjednik Udruge Slavko Hrkać, pokazalo je kako je Udruga umirovljenika nizom svojih aktivnosti tijekom protekle godine, unijela dio radosti među svoje članove.

Izletima, materijalnom pomoći, organiziranom opskrbom zimnice i ogrjeva, cijepljenjem, stručnom pomoći i slično, Udruga je u potpunosti ispunila svoj plan koji je usvojen prije godinu dana, a to namjerava i u prijedlogu aktivnosti za sljedeću godinu.

Kako tvrde iz Udruge, osim božićnica i uskrsnica, Udruga je tijekom cijele godine brinula o svojim članovima.

Tako je njih oko stotinu koristilo usluge u toplicama, organizirali su i pet izleta u kojima je sudjelovalo više stotina članova, redovito posjećuju teško bolesne članove, a ponekad im i skromnim sredstvima pomognu prebroditi teško materijalno stanje, nude besplatno cijepljenje protiv gripe, pomažu prilikom nabave zimnice i ogrjeva, a skromnim doprinosima sudjeluju i u opremanju umirovljenika za vječni počinak.

Podijeljene su i pomoći najugroženijim umirovljenicima. Tako su 102 umirovljenika za Uskrs dobila skromnu pomoć, a za Božić 158 umirovljenika.

U izvješću o radu pročitane su samo neke od aktivnosti kojima je ova Udruga brinula o svojim članovima tijekom protekle godine.

Kada je riječ o financijama, može se primijetiti kako je Udruga umirovljenika Široki Brijeg jedna od rijetkih koje su prošle godine poslovale pozitivno. Naime, nakon iznošenja podataka o ubranim i raspoređenim sredstvima, u blagajni je ostalo 8387 konvertibilnih maraka.

Zahvala zaslužnima

Iz Udruge umirovljenika Široki Brijeg zahvalili su svima onima koji su joj pomagali tijekom protekle godine, posebice ističući susretljivost predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića i gradonačelnika Širokog Brijega Miru Kraljevića.

I u raspravi koja je uslijedila zanimljivo je da su svi pozdravili dolazak gradonačelnika i predsjednika Skupštine općine te istaknuli kako je to jedan od rijetkih primjera.

Predsjednik Saveza udruga HR HB Ivo Kožul objasnio je što dobro donosi novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju te rekao kako je mnogim odredbama zadovoljan, no nije zadovoljan približavanjem mirovina i plaća koje su i sada dva i pol puta veće, a u stvarnosti i tri puta.

Plan rada za ovu godinu u odnosu na prošlu je korak unaprijed.

U njemu su precizirane djelatnosti s jasno naznačenim nositeljima aktivnosti, ali definiranim rokovima početka i završetka.