Susret Hercegovine u Posavini – nastavljeno neraskidivo zajedništvo

0
468

Večeras je u Orašju nakon pandemijske stanke, nastavljeno neraskidivo zajedništvo juga i sjevara, Hercegovine i Posavine. Tradicionalni susreti organiziraju se na jesen u Posavini, a u proljeće u Hercegovini, te uvijek naglašavaju neraskidivu povezanost svih ljudi na svim područjima Bosne i Hercegovine.

Veliki broj dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH predvodio je dr. Dragan Čović, dok je na svečanoj večeri nazočilo i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, koje je predvodio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Susretu su nazočili brojni uzvanici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života, predstavnici katoličke crkve te braniteljskih udruga.

Na susretu Hercegovine u Posavini obratila se i sve nazočne pozdravila, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Okupljenima je kazala kako je ovaj skup pravi primjer na koji način se razvija zajedništvo, prijateljstvo i sve ono što je bitno za opstojnost Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Krišto se zahvalila prijateljima iz Republike Hrvatske, što su  kroz diplomatske odnose našli načina da poziciju i pitanje hrvatskog naroda u BiH otvore u međunarodnim institucijama i u EU.

„Zajedništvo koje smo pokazali kroz Hrvatski narodni sabor BiH, konkretno kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zbog nepromjenjenih izbornih pravila, poslali smo jasnu poruku svima koji budućnost BiH promišljaju na drugi način, da je ona domovina i hrvatskog naroda i samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama koje su Ustavno nemjenjene za zaštitu kolektivnih prava“, poručila je Krišto.

„Nastavimo s našim zajedništvom do potpune ustavne jednakopravnosti do izbora svojih legitimnih političkih predstavnika, koji će nas predstavljati na svim razinama vlasti kako bi smo ostvarili svoj program i svoje ciljeve“, zaključila je Krišto.

Svečanosti su nazočili nositelji listi i kandidati HDZ-a BiH i HNS-a za Opće izbore u BiH: Đuro Topić, nositelj liste za Skupštinu Posavske Županija, Mijo Matanović, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Mijo Krešić, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Također, susretu Hercegovine u Posavini nazočili i dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, Mario Banožić, ministar obrane i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede te zastupnici u Saboru RH i u EU Parlamentu.

„Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga” tema je svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni kroz koju su povezana ona stara i današnja vremena. Priča je…
Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Dragan Čović predsjednik Hrvatskog…
Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Dragan Čović predsjednik Hrvatskog…
Danas je u Vitezu Predsjedništvo Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine “Kraljica Katarina Kosača”, obilježilo 14….