UDBA JE BILA NEMOĆNA: Ovo je prvo hrvatsko veleposlanstvo, otvoreno je na Dan Republike prije 39 godina

0
321

Tito je lupao šakom, šefovi Udbe u Beogradu pucali su od bijesa jer je u Canberri, u kvartu u kojemu se nalaze diplomatska predstavništva, na Dan Republike 29.11. 1977. godine otvoreno Hrvatsko veleposlanstvo, odnosno Croatian Embassy.13531544969971

Na da kad se slavio Dan republike bivše države, 29. 11. Hrvati Australije su jasno i glasno pokazali što misle o SFRJotu i njenom danu državnosti. Tim potezom, i kroz dvije godine koje su slijedile, Hrvati iz cijele Australije su odaslali jasnu poruku SFRJotu i cijelome svijetu:

Mi smo Hrvati i mi Vas se ne bojimo![Drago Ljubić: November 30, 2014.)

Na današnji dan prije 37 godina, točno na jugoslavenski dan državnosti, jedna hrabra, dosjetljiva i učinkovita grupica Hrvata u australskom glavnom gradu Canberra, pod brižnim nadzorom mladog Zadranina Marija Šime Despoje, podiže hrvatsku zastavu ispred velebne zgrade na adresi, 54 Canberra Avenue, u gradskoj četvrti, gdje su prisutne većina stranih državnih prestavništava i veleposlanstava.

veleposlanstvo-canbera-1977-color

Reakciju koju je ova inicijativa Hrvata Canberre i Queanbeyana, izazvala kroz naredne 2 godine od strane jugoslavenske vlade, učinilo je tu državotvornu promidžbenu manifestaciju jednom od najpopularnijih akcija promidžbe ideje Hrvatske državnosti!

Jugoslavenske vlasti golemim su naporima nastojale onemogućiti njegov rad,zahtijevajući od australskih vlasti ukidanje. No, trud im je bio uzaludan.

Dinko Dedić:

Sjećam se i danas kako se bilo uzburkalo.  Iz Beograda su stizali diplomatski protesti jedan za drugim.
Australija nije znala što učiniti.  Nije bilo zakona kojim bi se zabranila ambasada države koja ne postoji.
Dok su depeše između Beograda i Canberre jurišale tamo i ovamo, hrvatski barjak se vijao na vjetru i prkosio.

Pripreme za otvorenje ambasade su se odvijale u tajnosti.  Sjećam se da me je Grbavac upozoravao da u Tjedniku ne objavimo ništa prije otvorenja, da ga nebi spriječili.

Sjećam se lijepe Hrvatice Dinke Sidić koja je bila Dešpojin ataše. Nisam o njoj ništa čuo već 30 godina. Bljesnula je po australskim novinskim stranicama kao miss svijeta.

Šteta što narod u Hrvatskoj o tome nije znao ništa. Ta cenzura i danas ostavlja posljedice pa dinamičan rad emigracije, posebno one australske, u vrijeme kad u Hrvatskoj nitko nije smio ni pisnuti, ostaje nepoznat i omalovažen.]

Mario Dešoja bio je prvi otpravnik poslova Croatian Embassy. Dešpoja je australskoj javnosti vrlo poznat jer je pobjedio u najgledanijem kvizu u toj državi. Njegov kći Natasha Stott Dešpoja kasnije postala vođa australskih demokrata, a danas je veloposlanica.

Veleposlanstvo u Canberri, uz silan trud Udbe i jugo diplomacije djelovalo je dvije godine.

Katarina Brozović Bašić/Foto:M.Depoja bpz.ba