Uskrsna čestitka zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

0
653

Svoju uskrsnu čestitku zadarski nadbiskup Želimir Puljić naslovio je “Uskrs – kamen temeljac građevine Crkve”, a predstavio je u utorak 22. ožujka u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru. Ističući da Uskrs slavi najčudesniji događaj koji se zbio u prvi dan tjedna, rano ujutro, nadbiskup navodi da je otajstvo Kristova uskrsnuća zbiljski povijesni događaj o kojem je dosta zabilježeno u Novom zavjetu.

“O tome svjedoče prvi vjesnici i svjedoci Kristovog uskrsnuća. Učenik Ivan koga je Isus posebice ljubio i tog jutra dotrčao do kalvarije, piše u svom izvješću kako je ušavši u prazan grob ‘vidio i povjerovao’ (Iv 20, 8). Okupljeni Isusovi sljedbenici, nakon što su čuli izvješće žena koje su vidjele uskrsnulog Gospodina i nakon što se još ukazao Petru koji je pozvan ‘učvršćivati braću u vjeri’, kliču s oduševljenjem: ‘Doista, uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu’ (Lk 24,34). Vjera prve zajednice, dakle, zasniva se na svjedočanstvu pobožnih žena, Petra i drugih apostola”, ističe mons. Puljić, dodavši da je otajstvom Kristova uskrsnuća započelo doba novog stvaranja, a “Uskrsnuli je postao naš Put i Istina, središte i smisao svega”.

“Nema uistinu pod nebom drugog imena danog ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. Mi smo kao dionici tog velikog otajstva, krštenjem urasli u mistično tijelo Kristovo i postali ‘rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen, da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozvao k divnome svjetlu svome’ (1 Pet 2, 9). I nas Isus poziva i šalje kako bismo u svijetu bili pronositelji uskrsne istine i svjedoci njegove osobite naklonosti, ljubavi i milosrđa”, pojašnjava mons. Puljić. Ističući da u liturgiji Svetog tjedna događaji vjere u tren prelaze iz jednog u drugi svijet: iz tame u svjetlost, iz smrti u život, iz grijeha u milost, nadbiskup podsjeća na riječi satnika “Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!” i ističe da svake nedjelje idemo ususret uskrsnulom Kristu nahraniti se njegovim tijelom. “Jer događaj Uskrsa kamen je temeljac građevine Crkve. Njime je najavljen i ostvaren Dan Milosti Boga našega a Uskrsnuli Gospodin je postao naš Spasitelj i Otkupitelj. On je došao na zemlju polomiti lance grešnog ropstva i donijeti utjehu ranjenom svijetu. Otac ga je poslao ‘blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vratiti vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, izliječiti srca slomljena i proglasiti godinu milosti Gospodnje’ kako je najavio prorok Izaija”, ističe mons. Puljić. U uskrsnoj vjeri poželio je blagoslovljene uskrsne blagdane i Božji blagoslov svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima, kao i vjernicima koji prema julijanskom kalendaru slave Kristovo Uskrsnuće sljedeće nedjelje. “Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima i svim ljudima dobre volje, osobito starima, nemoćnima i bolesnima”, zaključuje nadbiskup Puljić.

U obraćanju medijskim djelatnicima, mons. Puljić podsjetio je da je protekle godine bilo pedeset godina od završetka Drugoga vatikanskog sabora na kojem su koncilski oci usvojili dekret ‘Inter mirifica’ o medijima, odnosno o obavijesnim sredstvima, smatrajući ih čudesnim djelima u Božjem stvaranju. “Koncilski oci su razmišljali o važnosti medijskih sredstava i dali su konkretne pouke. U tom su dekretu rekli da djelatnici obavijesnih sredstava ne bi trebali djelovati rušilački, nego graditeljski. Papa se ne umara graditi mostove, ići ususret, biti blizu ljudima. To osobito nalaže Crkvi i crkvenim djelatnicima, kad kaže, pođite na periferije, ne zaboravljajte one koji su siromašni, otpisani, bijedni, kojima se nitko ne obraća. Budite graditelji mostova”, potaknuo je mons. Puljić, ohrabrivši medijske djelatnike da u svom području rada grade mostove, da se trude prenijeti što je pozitivno, ne zaboravljajući da je važno reći sve što se događa. “Morate registrirati, popratiti situaciju, ali neka se u vašim izvješćima ne osjeti moralno i duhovno rušenje i ubijanje ljudi. To je u duhu onoga što papa Franjo želi”, rekao je nadbiskup Puljić i zahvalio medijima na svemu dobrome što čine, poželjevši im blagoslovljen rad u važnom području izvješćivanja o stvarnosti u kojoj živimo.

 

M.M. bpz.ba