UTRKA ZA PANTOVČAK: Hoće li Grabar-Kitarović i Milanović biti suparnici?

0
585

Kolinda Grabar-Kitarović neće donijeti sada odluku hoće li zatražiti novi mandat na Pantovčaku, nego poslije europskih izbora, rekli su Jutarnjem izvori bliski predsjednici.

Iako su i premijer Andrej Plenković i vrh HDZ-a očekivali da se predsjednica izjasni već ove jeseni, to se, doznajemo, neće dogoditi. Naime, Grabar-Kitarović i dalje je, kako nam kažu njezini suradnici, usredotočena isključivo na obavljanje predsjedničke dužnosti i pričekat će da u svibnju prođu europski izbori, kad će donijeti konačnu odluku hoće li od hrvatskih građana zatražiti novi mandat ili se neće kandidirati.

UTRKA ZA PANTOVČAK: Hoće li Grabar-Kitarović i Milanović biti suparnici?

Raniji izbori

– Tek tada će javno reći svoju odluku – kažu njezini bliski suradnici s Pantovčaka. U krugu oko predsjednice svjesni su da nitko dosad nije javno istaknuo želju da se kandidira i bude protukandidat ako se Kolinda Grabar-Kitarović odluči za drugi mandat, pa očito ostaje vremena za pravu utrku za Pantovčak, i to tek od lipnja sljedeće godine. U ovom trenutku nije posve jasno ni kad bi mogli biti raspisani predsjednički izbori, jer Hrvatska 1. siječnja 2020. preuzima predsjedanje Europskom unijom. Bilo bi neobično da rezultati predsjedničkih izbora budu u siječnju, a procedura imenovanja predsjednice ili predsjednika nakon toga, u jeku predsjedanja, pa nije isključeno da izbori za Pantovčak budu nešto ranije, kako bi se znalo tko je šef države u trenutku kad Hrvatska počne predsjedati.

Iako dosad nije javno govorio želi li ući u predsjedničku utrku, Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, navodno o tome razmišlja vrlo ozbiljno. U posljednje vrijeme je nešto aktivniji u javnosti, nedavno je održao i predavanje na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, a često se i sa svojim suradnicima s kojima je sačuvao kontakte iz vremena aktivnog bavljenja politikom konzultira kako bi ocijenili koje su šanse ako se suprotstavi predsjednici Grabar-Kitarović, koja prema anketama ima uvjerljivu prednost. Iz njegova kruga može se čuti da Milanović nikako ne može dopustiti da bude poražen jer bi to značio i definitivan kraj bavljenja politikom, a ambicije bivši šef SDP-a i dalje ima. Tako suradnici bliski Milanoviću kažu da se sve više hladi od ideje da se suprotstavi Kolindi Grabar-Kitarović odluči li se ona za drugi mandat, a kako će predsjednica to objaviti tek za sedam mjeseci, i Milanović, ali i krug koji ga podržava, od Ivana Čermaka do Ante Kotromanovića, imaju vremena procijeniti hoće li u utrku za Pantovčak ili ne.

SDP šuti

Zasad i u SDP-u šute o tome tko bi mogao biti njihov kandidat, iako se najčešće spominje Tonino Picula, koji će se uskoro morati izjasniti i hoće li ići na europske izbore po drugi mandat u Europskom parlamentu. Dalija Orešković je rekla da nema ambiciju doći na Pantovčak, a dosad se nije izjasnio ni Mislav Kolakušić koji sve više iskazuje političke ambicije.

Na Pantovčaku ističu da je predsjednica isključivo koncentrirana na stanje u društvu, prije svega na negativnu atmosferu koja razorno djeluje na mlade koji odlaze u inozemstvo. – Predsjednica je nezadovoljna zbog atmosfere koja trenutačno vlada, u kojoj dominiraju negativne stvari, a nema pozitivnih i dobrih vibracija ili se potiskuju u drugi plan. Ona prije svega želi da se to promijeni i da prevlada pozitivna atmosfera, jer jedino tako Hrvatska može naprijed – rečeno nam je iz izvora bliskog predsjednici.

U HDZ-u zasad nema reakcija iako su visoki dužnosnici stranke požurivali predsjednicu da se izjasni. Kad je prilično otvoreno kritizirala Vladu, Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, poručio joj je da Vlada provodi reforme, a Andrej Plenković je u svibnju rekao ako “želi biti kandidatkinja HDZ-a, onda će dobiti i potporu predsjednika HDZ-a”. U posljednje vrijeme, bar naoko, više nema oštrih strelica s Pantovčaka prema Banskim dvorima, a i Davor Božinović je nedavno konstatirao kako svi očekuju da se predsjednica izjasni, ali istovremeno nema njezina mogućeg protukandidata.