VOJNI VRH NA STRANI PREDSJEDNICE “OLUJI JE (JEDINO) MJESTO U KNINU

0
717
14.03.2015., Pozega - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarovic prisustvovala je svecanoj prisezi 14. narastaja dragovoljnih rocnika. Kolinda Grabar Kitarovic, Drago Lovric. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Kotromanović i Milanović nemaju nijednog generala u vrhu Oružanih snaga tko bi im izveo vojsku na ulice!

Cijeli Glavni stožer je zadnjih dana iskazao neupitnu lojalnost vrhovnoj zapovjednici. Bez obzira što mislili i govorili šarlatani poput Kotromanovića ili Mesića, isključivo Predsjednica Republike će možda već krajem ovog tjedna odlučiti hoće li biti vojne parade, kada i gdje!

U vrlo opasnu polemiku tko zapravo upravlja Oružanim snagama sada se uključio i bivši predsjednik Mesić koji je u svom kavanskom stilu prvo izjavio kako je Predsjednica Republike neupitna vrhovna zapovjednica Oružanih snaga da bi danas preinačio svoj stav kazavši kako u mirnodopskim uvjetima o upotrebi vojske odlučuju Glavni stožer i MORH.

Iako Ustav RH kao najviši zakonski akt jedne zemlje jasno i nedvosmisleno u članku 100. kaže kako je “Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga”, ministar Ante Kotromanović a sada i njegov mentor Stipe Mesić Ustavu pretpostavljaju Zakon o oružanim snagama koji definira obrambeno ustrojstvo, upravljanje i demokratski nadzor u Oružanim snagama, ali za svakog vojnika i pravnika je neupitno tko je vrhovni zapovjednik.

Kotromanovićevo a sada i Mesićevo nijekanje ovlasti nove hrvatske predsjednice pomalo podsjećaju na tihi puč i državni udar, no na njihovu veliku žalost u vojnom vrhu uopće nemaju nikakvih dvojbi oko vrhovnog zapovjednika.

Naime, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Drago Lovrić (iako formalno figurira kao Josipovićev čovjek) nalazi se s Predsjednicom Republike u Afganistanu. U svakodnevnoj komunikaciji sa svojim zamjenikom general-pukovnikom Dragutinom Repincom i načelnikom Kopnene vojske general bojnikom Matom Ostovićem nekoliko je puta zadnjih dana iskazao neupitnu lojalnost vrhovnoj zapovjednici. Nije tajna da ministra Kotromanovića u Glavnom stožeru Oružanih snaga doživljavaju kao običnog šarlatana i sasvim je sigurno da će vojska u eventualnom ozbiljnijem sukobu Pantovčaka i Banskih dvora ostati na strani predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, nema gotovo nijednog generala u vrhu Hrvatske vojske tko ima i najmanje dvojbe tko je u pravu oko zapovjedanja Oružanim snagama. Čak i oni potpuno apolitični generali u vojnom vrhu najnovije su Kotromanovićeve eskapade nazvali najobičnijom glupošću.

Misteriozna smrt brigadira Zadre

Kako sada stvari stoje vojni će vrh čekati odluku vrhovne zapovjednice hoće li biti vojne parade i kada. Posljednje informacije govore kako će čelni ljudi Glavnog stožera odmah po povratku iz Afganistana iznijeti Predsjednici financijsku stranu eventualnog mimohoda nakon koje će ona donijeti konačnu odluku. S kojom se Milanović i Kotromanović ne moraju složiti ali oni jednostavno nemaju nikakvih ovlasti i mogućnosti donijeti drugačiju odluku. Sve i kad bi htjeli u vojsci neće naći čak ni među nižim časnicima nikoga tko bi izveo vojsku na ulicu ukoliko odluka vrhovne zapovjednice bude drugačija.

PXL_140315_10213017

Za Kotromanovića bi bilo puno pametnije kada bi se zajedno da svojim kolegom Ostojićem pozabavio čudnom smrću brigadira Jure Zadre koji je u trenutku nestankaobnašao funkciju načelnika jednog od odjela u Upravi za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera OS RH. Kada bi se u bilo kojoj ozbiljnoj vojsci svijeta, a posebno članici NATO-a dogodio nestanak šefa komunikacija, dakle visoko rangiranog čovjeka koji po prirodi svog posla ima doticaja s iznimno osjetljivim informacijama, to bi pokrenulo cijeli vojno obavještajni i policijski aparat.

Međutim hrvatske je istraga uspjela jedino utvrditi i to za nekoliko minuta od pronalaska leša kako “nije bilo tragova koji bi upućivali na sumnjivu smrt.” Dakle, trebalo im je 12 dana da ga nađu a onda samo desetak minuta da obave obdukciju, bar prema onom što tvrde mediji. Jsno to je onda pokrenulo i brojne spekulacije poput one da je brigadir Zadro trebao biti svjedok u slučaju pljačke novaca iz Vojno obavještajne agencije za koje se sumnjiče Mesićevi igrači Darko Grdić i Ognjen Preost.
Podsjetimo, bivši šef vojno-obavještajne službe Gordan Čačić poginuo je u Italiji na skijanju, također “nesretnim slučajem”. I on se bio zakačio s Grdićem i Preostom koji su nakon njegove smrti potpuno preuzelu nadzor nad VOA-om.
Osim ove čudne podudarnosti maštu golica i saznanje da su ratnici koji su prošli čitav rat i znali se sačuvati sada ginu na skijalištima i utapaju se u rijekama iako su odlični plivači.