VRATITE NAM DOKTORA – DUŠA NAS BOLI

0
655

VRATITE NAM DOKTORA – DUŠA NAS BOLI

Pitam, zovem prijatelje od Zgareba do Vukovara i Dubrovnika i ne znaju mi kazati što se događa u HDZ-u, Predsjednik koji to još nije, a k’o da jest, već traži reviziju računa, internu inventuru Brkić-Karamarkovih računa. Pokazuje ko je gazda u kući prije nego je uša u nju, Glavni tajnik bi mu rado sve podastro ali ne zna. Jerbo mu bivši glavni, sada zamjenik predsjednika, bije ništa kaza. Ali to sve nije važno. Nikada HDZu nije bilo do novaca. Ali je itekako važno koga se pita, kamo će stranka upravčiti na izborima i nakon njih.

Meni Plenković izgleda ka poštenija verzija Sanadera i inteligentnija izvedba Jace trofrtaljke. Niko ga ne pozna jer ni sam ne zna kud goni dok ne vidi okruženje u kojemu mu je djelovati. Za početak se preko generala Krstičevića osigura od braniteljskih napada. Iako se odnekuda pojavilo nekakvo pismo pripisano generalu Rojsu, ispostavilo se da je to obavještajna podvala, ne-zna-se čija, ne zna se zbog čega. Neko je jednim udarcem htio eliminirati Ercegivce preko Rojsa, odvojiti Krstu od ostalih generala, izolirati ga, zavaditi s drugima i tako obezglaviti Plenkovića i Stiera. Bit će jioš takvih podvala i podjela vse dok se ne bude znalo ko u stranci kosi ko vodu nosi.

Ne može se čovik ne sititi predsanaderovskog vrimena, ne upitati se bi li stvari išle drugim pravcem da je Doktor uspio nadmudriti Ivu. I tada su stranci govorili “doktor ne smi pobijediti”, Ivo je svjetski, a tu su uz njega i Šeks i Glavaš, brzo su se pprestrojiili igenerali, od Ćosića i Kapulara, Filipovića i Krstičevića do Đakića i Slavonaca. Doktor je bio spreman za veliki boj: u medijima, u sučeljavanjima, unutar i međustranačkim  borbama. Nama iz Herceg Bosne se činio kao zadnja ruka spasa. Bojali smo se da nas Ivo ne prevari, ne ostavi, ne podijeli… I sve čega smo se bojali – to se i zbilo. Proglašeni smo krivim za sve. Na koncu i agresorima na svoj dom. Da ćoviku pamet stane.

S Doktorom su stranku nažalost mnogi napustili i u nju se neki još nisu ni vratili. Žalimo za Jozom Meterom, Draganom Papcem iz Vujovara, Jelićem Baltom iz Vjelovara, Davorom Arasom iz Zadra, Matom Jukićom iz Sinja i mnogim drugim istinskim adezeovcima kojima je Ivo ukra stranku. Vratio se Milan Kovač, čak su mu dali voditi utemeljitelje HDZ.a, ali ga oćito zadnje dvi godine Karamarko nije zareziva. Vratila se i Zdravka Bušić, mali Kovać je imenova zamjenicom, ali ni nju se baš ništa u stranci ne pita. Ima tu još ponegdi poneko, ali… Ali se Doktoru nije dopustio povratak u stranku. Zašto? Jerbo bi sada bio bez konkurencije izabran za prvog čovika, samo kad bi tio. Njegov Vinko Sabljo je posta predsjednik Rvatskog Svitskog Kongresa, ono što je dugo bio naš fra Šito. Njegov predsjednik mladeži Tomislav Djinliž čeka svojih pet minuta, a nisu još ostarili ni Kapulica, ni onaj drugi mali što je bio na čelu Mladeži, ne mogu se sada sititi imena, Gašparić, naš mostarski zet.

PXL_040316_12697111-1-660x413

Doktora bi i sada rado na čelu stranke vidili svi naćelnici od Kupresa do Mostara i Čapljine. Doktor jedini pomaže obitelji Darija Kordića, dok je bio u Haagu i Austriji. I danas. S njim su u vezi ostali i Baja i Mijo i drugi naši znani i manje znani časnici HVO-a. A koga pozna Plenković? Možda Visokog predstavnika, kojeg konzuala ili veleposlanika i to je to. Ali kažu da je branio Hrvate iz BiH u EU Parlamentu. Skoro ka Picula. Ili ka Marijana Petir. Nu. možda nešto od njega i bude. Ako bude mudar pa se poveže s našim načelnicima Kraljevižem u Širokom, Bagom u Posušju ili Vujadinom u Tomislavgradu, ako znadne pozvati i čuti Ivana Ivića s Kupresa, Antu Spajića iz Središnje Bosne, Lužanskog iz Tuzle, Miju Tokića iz Duvna i recimo Peru Majića iz Drinovaca. Pa ih sasluša, makar malo i posluša. Nisu mu daleko ni spomenuti naši generali, ni Jelavić ni Bender ili Marković. A Dragan Vukiž bi moga biti i rodjak njegove Malašuše, pa eto nek se propita za još koju rečenicu više od one izlizane “branit ćemo konstitutivnost Rvata u BiH”. Ne tribate nam to u tom pomagati braćo Rvati iz Rvatske, jer mi ne znamo što ćemo do te konstitutivnosti, moremo je i vama izvoziti. Dajte vi nama pogurajte da Mostar bude normalan grad, da moremo sebi po sebi izabrati normalna gradonaćelnika. Dajte da, kad već moremo birati predstavnike za Rvatski Sabor, radimo to ka ljudi, s mrvu dostojanstva.

Nemojte nas tirati da vam na velika vrata vratimo Doktura u politiku. Jerbo bi tada mnogima od vas moglo biti tisno u Rvatskoj. autor Mladen Ljubić-Vajta  ” inspiraciju sam dobio uoči 25 Obljetnice IPoskok Bojne koja će se održati 19.07 2016 god. u Š irokom Brijegu 16h Misa  “Svi ste pozvani”prva_dragovoljacka_postrojba_hvo_siroki_2-300x172

OBJAVLJENO U:tropolje.info