VUČIĆ DOŠAO NA KOSOVO:

0
852

Kosovske vlasti su nakon pritiska Bruxellesa i Washingtona odobrile današnji posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sjevernim dijelovima zemlje gdje su najveće srpske enklave na Kosovu.

VUČIĆ DOŠAO NA KOSOVO: Ključna točka posjeta su Gazivode, glavni adut kojim Beograd drži u šaci Prištinu

“Posjet je odobren, odluka je donesena prije pola sata”, izjavio je u petak navečer kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli dodavši da nakon “pritiska EU i saveznika nije bilo izbora”, javlja Tanjug.

Vučić je danas poslijepodne stigao na Kosovo, a svoj dvodnevni posjet započeo je u Zubinom Potoku. “Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam”, prva je izjava Vučića s Kosova, javlja RTS. Na hidroelektrani Gazivode očekuje se njegovo obraćanje.

“Ako bi isključili vodu, na Kosovu bi se ugasio život”

Najspornija točka Vučićevog posjeta Kosovu je hidrocentrala Gazivode. HE Gazivode su, uz rudnik Trepča i trafostanicu Valač od ključnog strateškog značenja za Srbiju, piše Tanjug.

“Gazivode su ključne za opstanak i razvoj. Bez Gazivoda Kosovo i Metohija ne bi ni postojali”, kazao je Stevan Vulović, predsjednik općine Zubin Potok na čijem području se nalazi HE Gazivode.

Vulović ističe da su upravo stoga Gazivode ključne i za vlast u Prištini dodajući da hidrocentralom upravlja javno poduzeće Ibar sa sjedištem u Zubinom potoku na sjeveru Kosova. To je, nesumnjivo, glavni adut Srbije u budućoj eventualnoj zamjnei teritorija, odnosno razgraničenju s Kosovom.

“Ako bismo, recimo, isključili vodu u termoelektranama, one bi ostale bez proizvodnje. Posljedica toga bio bi prestanak opskrbe električnom energijom, prestao bi svaki oblik proizvodnje, 700 tisuća ljudi ostalo bi bez pitke vode, ugasile bi se informacijske tehnologije i ugasio bi se život na Kosovu”, kazao je predsjednik općine Zubin potok.

Jesu li Gazivode Vučićev Gazimestan?

Oko 80 posto površine jezera Gazivode nalazi se u općini Zubin Potok s većinskim srpskim stanovništvom. Manji dio jezera pripada općini Novi Pazar. Brana na jezeru i čitav projekt tamošnjeg hidrosustava financiran je sredstvima Svjetske banke još sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a ugovor je tada u Ime SFR Jugoslavije potpisao Josip Broz Tito. Čitav kredit, piše Tanjug, u iznosu od 900 milijuna eura, otplatila je Republika Srbija. Hidroelektrana Gazivode godišnje proizvede 100 gigavatsati električne energije, a Prištini isporučuje i oko 120 milijuna kubnih metara vode.

Posve je jasno zašto su Gazivode, jezero površine 11 četvornih kilometara i zapremine do 420 milijuna kubnih metara vode s najvećom nasutom branom u Europi ključni geopolitički adut Beograda u pregovorima o razgraničenju s Kosovom i mjesto današnje posjete srpskog predsjednika koje srpski mediji već nazivaju “Vučićevom Gazimestanom” aludirajući na drugi mjesto na Kosovu gdje je 1989. godine Slobodan Milošević održao velik miting i gdje je praktički najavio rat na prostoru ondašnje Jugoslavije.

/HMS/