BRANITELJI REAGIRALI NA OREPIĆA: ‘Napadači na Pakrac ‘nesretnici’? Što smo onda mi?’

0
558

“Iznenađeni smo ovakvom retorikom ministra Vlahe Orepića te se pitamo kako bi on onda nazvao one koji su se suprostavili tim „nesretnicima“ te hoće li u budućnosti i Domovinski rat nazvati nesretnim događajem”, kazuje se u priopćenju koje potpisuju Klemm i Jukić.

Iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije, stiglo je priopćenje koje potpisuju predsjednici Dražimir Jukić i Josip Klemm:

“Pripadnici Srpske demokratske stranke, kasnije mahom “funkcioneri” u tkz. SAO Krajini organizirali su okupljanje srpskog stanovništva oko zgrade pakračke policije i time pružili podršku srpskim policajcima koji su razoružali svoje hrvatske kolege. Sve je to bilo u suradnji s Beogradom i u cilju stvaranja Velike Srbije. Stoga se nikako ne može sudionike pokušaja zauzimanja policijske postaje u Pakracu nazvati „nesretnicima“ koji su ovom prilikom bili zavedeni i nisu znali što rade. Radilo se o realizaciji projekta koji se planirao godinama, okupiranju Pakraca i njegova uključivanja u srpsku paradržavu u Hrvatskoj s konačnim ciljem priključenja Srbiji.

Teško je stoga nazvati „nesretnicima“ počinitelje terorističkog čina. Iza tih “nesretnika” stajala je snažna sila, tkz. Jugoslavenska narodna armija, a na raspolaganju im je bilo i naoružanje Teritorijalne obrane, oduzeto Hrvatskoj godinu dana ranije. Bez svega toga, ovi bi „nesretnici“ ipak imali malo manje sreće u rušenju ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije, kada je tkz. JNA zajedno s četničkim hordama otvoreno krenula u agresiju na Hrvatsku, ti „nesretnici“ su okupirali veliki dio Hrvatske i ubili 15 000 tisuća hrvatskih branitelja i civila te prognali 500 000 ljudi.

Iznenađeni smo ovakvom retorikom ministra Vlahe Orepića te se pitamo kako bi on onda nazvo one koji su se suprostavili tim „nesretnicima“ te hoće li u budućnosti i Domovinski rat nazvati nesretnim događajem. Ovakva izjava ministra Orepića vraća nas u nedavnu prošlost kada smo slušali o „slučajnoj državi“, građanskom ratu, događajima na ovim prostorima, učesnicima ratnih zbivanja i slične izjave.

U zaštiti digniteta Domovinskog rata najoštrije osuđujemo retoriku kojoj je cilj iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu i izjednačavanje žrtve i agresora”.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Dražimir Jukić – predsjednik

Udruga specijalne policije, Josip Klemm – predsjednik bpz.ba