Isplate naknada braniteljima u ŽZH nakon uklanjanja postojećih barijera

0
554

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s županijskim ministrima i direktorima uprava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Ministar Bukvarević je informirao goste o idejama i prijedlozima sa sastanka koji je održan prošlog tjedna s predstavnicima 49 saveza, organizacija i udruženja boračke populacije u Federaciji BiH, čiji je cilj bolja suradnja i zajedničko rješavanje problema s kojima se susreću njihovi članovi.

Pored opredjeljenja Vlade FBiH i ovog ministarstva da se proračunska izdvajanja za boračku populaciju ne smanjuju u odnosu na prošlu godinu, ministar je istaknuo da su Vladi FBiH upućeni prijedlozi programa za odobravanje tekućih transfera namijenjenih boračkoj populaciji, kao i utvrđivanje osnovice i koeficijenta za obračun i isplatu boračkih naknada za 2015. godinu.

Bukvarević je rekao da će prioritet rada Ministarstva biti na izmjenama i dopunama zakona koji reguliraju ovu oblast, te na formiranju novog tima za koordinaciju. Županijski ministri i direktori uprava iz oblasti boračko-invalidske zaštite izrazili su volju za uspješnu, dobru i konkretnu suradnju, te informirali ministra o problemima s kojima se susreću pri praktičnoj primjeni zakonskih rješenja vezanih za ovu oblast.

Kada je riječ o isplatama boračkih naknada za korisnike u Zapadnohercegovačkoj županiji, danas je dogovoreno da će one biti realizirane nakon što županijske i vlasti u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Široki Brijeg uklone postojeće barijere na provođenju zakona iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Izrazivši nadu da će ovi sastanci biti održavani kvartalno, Bukvarević je istaknuo stav Ministarstva da prema svakom borcu treba biti postupano pravedno i u skladu sa zakonom. Najavio je i sastanak sa šefovima odsjeka i grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze. BPZ.BA