Knjigozori Miljenka Stojića: Oslonjenost

0
328

Zvonimir Šeparović (uredio), Hrvatske veleizdaje II., Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Zagreb, 2015.

Upravo pročitah da jedna ministrica iz tzv. Kukuriku koalicije izjavi kako je sadašnja hrvatska vlada zaslužila novi mandat. Nevjerojatno. Država nam Hrvatska nikada nije bila u gorem položaju. Pa se onda sjetih da to zapravo i jest tako gledano sa suprotne točke gledišta. Uspjeli su razoriti što se nije smjelo i trebalo, što im je zapravo bila svrha.

Ovakve misli dovele su do ustroja Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES). Izraslo je u krilu Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Ne tako davno, tek prošle godine, ali je već uzburkalo mutne vode u hrvatskom narodu. Jedna od tuženih, Vesna Teršelič, samozvana ćudoredna okomica hrvatskog društva, kako javiše mediji prijavila je policiji Zvonimira Šeparovića, čelnika HNES-a. I usput je pripomenula policiji da sve bude što je moguće tiše. Čega se boji? Očito reakcije hrvatskog naroda, jer pokretači HNES-a ugledne su ličnosti hrvatskog društva. A Documenta, koju Vesna Teršelič vodi, nikada nije bila ugledna, po mišljenju većine.

Knjiga pred nama prošireno je i izmijenjeno izdanje I. knjige HNES-a. Predstavili su svoj rad od početka. Najprije nam je predočen tijek pokretanja ovoga sudišta. I onda dolazi prva radna sjednica u Vukovaru i prve etičke optužbe. Optuženička klupa dopala je Stjepana Mesića, Vesnu Pusić, Milorada Pupovca i Ivu Josipovića. Na drugoj radnoj sjednici u Zagrebu Ivo Josipović je prvi osuđen za veleizdaju. Tako je to počelo. Kasnije su osuđeni i drugi spomenuti. Trenutno su pod optužbom: Zoran Milanović, Budimir Lončar, Vesna Teršelič i Carl Bildt. Znamo ih svi vrlo dobro. Pridodani su im i krivci za kulturocid, više njih. A tu je i nekoliko priloga. Sve u svemu štivo koje se čita sa zanimljivošću.

Na hrvatskom je pravosuđu sada ocijeniti koliko u svemu ovome ima elemenata za progon dotičnih okrivljenika. Ako je suditi po dosadašnjem odnosu prema pronađenim posmrtnim ostatcima jugokomunističkih zločina, mala je vjerojatnost. Ali kao što se mijenjaju političke prilike, moglo bi se dogoditi da se i to promijeni. Što god se dogodilo etičke su optužbe i osude na stolu, puk je rekao svoje. Nije to za dotične ugodno, još tamo od stare Grčke.

Miljenko Stojić bpz.ba