Misa za domovinu i hrvatske branitelje na Gospinu polju

0
564

Na Gospinu polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, nekadašnjem Dubovcu, još početkom 13. st nalazila se crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Sve do danas na Gospinu polju traje pobožnost Gospi.

Njezini štovatelji okupljaju se tu više od 770 godina, a više od 257 godina oko drevnog Marijina kipa. Uspostavom Požeške biskupije, prije 18 godina, Gospino polje doživljava novi procvat. Tu se svake nedjelje, od početka svibnja do kraja listopada, slave mise. Vrbovački župnik Stjepan Bakarić redovito na Gospinu polju 5. kolovoza slavi misu za domovinu i sve hrvatske branitelje i njihove obitelji, a vjernici posebno mole za duše onih hrvatskih sinova koji su svoje živote utkali u slobodu naše države. Za vrijeme mise župnik svake godine čita imena poginulih hrvatskih branitelja iz vrbovačke i susjednih župa: Nove Kapele, Starog Petrova Sela i Štivice.

Tako je bilo i ovog 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Gospino polje, to malo, ali staro proštenište, u srcu prirode, odzvanjalo je molitvom i pučkim marijanskim pjesmama za domovinu i branitelje. Uz nedjeljne mise, ovdje će biti slavljena misa i na Veliku Gospu, a pred blagdan Male Gospe, bit će trodnevnica.

Tradicionalno 7. rujna misu na Gospinu polju slavi požeški biskup Antun Škvorčević. bpz.ba