Nadbiskup Puljić čestitao pravoslavni Božić

0
590
zadar, 22.12.2010. - zelimir puljic, nadbiskup

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić vjernicima Srpske pravoslavne Crkve. Čestitke je uputio patrijarhu Irineju, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom o. Porfiriju i episkopu dalmatinskom Fotiju, izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

U svojoj čestitki patrijarhu Irineju nadbiskup Puljić prisjetio se njihovog prošlogodišnjeg susreta u katedrali Svete Stošije kad je nadbiskup istaknuo kako taj susret nadilazi lokalne prostore te dodao da usprkos ožiljaka zbog ratnih stradanja mi kršćani smo pozvani širiti ljubav, snošljivost i praštanje.

Nadbiskup Puljić u čestitki nastavlja: “Ovo vrijeme pred Božić podsjeća na “vrijeme spasenja i pomirenja o kojem su sanjali drevni patrijarsi i proroci” (K. Boromejski). Po njima je, naime, “Bog više puta i na više načina govorio ocima po prorocima, i konačno u ove dane progovorio u Sinu svome” (Heb 1, 1). Bog, dakle, nije napustio čovjeka, nego mu je poslao svoga Sina, Isusa Krista, čiji su dolazak navijestili proroci, a Djevica ga Marija u Betlehemu rodila. Svojim utjelovljenjem, mukom, smrću i uskrsnućem on je svijet iznova posvetio, te svoje posvetiteljsko djelo “nastavlja i danas u Crkvi koja je trajno sveta” (LG 39). Zbog toga poziva Pavao Kološane neka “žive kako se pristoji svetima” i neka se “kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni” obuku u “srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost” (Kol 3, 12). I dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Neka nas ta čežnja vodi k njemu jedinom Spasitelju i Otkupitelju čovjeka. Želim Vam, Vaša Svetosti, čestit Božić i sretnu Novu 2016. godinu, koja neka bude ispunjena mirom i svakim Božjim blagoslovom. Hristos se rodi!”, stoji u čestitki predsjednika HBK.

 

M.M. bpz.ba