NAKON STO GODINA VRATILA SE OPASNA BOLEST: Liječnici ne znaju što je uzrok, pazite na svoju djecu!

0
315

oditelji se upozoravaju da pažljivo motre simptome kod svoje djece.

Bolest koja je bila jedan od vodećih uzročnika smrti u viktorijansko doba u Velikoj Britaniji, ponovno je u porastu.

Iako šarlah više nije smrtonosan i može se tretirati, liječnici su iznenađeni što se bolest opet pojavila i to u velikom broju slučajeva. Naime, šarlah uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, a najčešće pogađa vrlo malu djecu čiji je imunitet nešto slabiji.

Kako piše Independent, 600 novih slučajeva otkrije se svakoga tjedna što je najveća stopa novo oboljelih uposljednjih 50 godina. Ova vrlo zarazna bolest vrlo lako se širi među djecom mlađom od deset godina koja su u bliskom kontaktu na mjestima poput škole, vrtića ilidječjih igrališta.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na prsima i trbuhu nakon čega se širi na ostala područja, a često natiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Ova bolest skrivila je velik broj smrti u 19. stoljeću no nakon toga je skoro u potpunosti suzbijena. Međutim, broj oboljelih naglo se povećao i u razdoblju od rujna 2013. i ožujka 2014. zabilježeno je 2.830 oboljelih, a od rujna 2015. do ožujka 2016. broj oboljelih je bio čak 6.100.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na prsima i trbuhu nakon čega se širi na ostala područja. Također, često natiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Za šarlah ne postoji cjepivo, a bolest se liječi antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. No ako se ne liječi, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća. bpz.ba