Neću smjenjivati ministre iz DF-a, imaju svog šefa, neka ih on smjenjuje

0
663

Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je obznanio da je Federalna vlada usvojila reformsku agendu za EU, te da je time ovlastila njega da u četvrtak sa državnim i drugim entitetskim premijerom potpiše zajednički dokument na sastanku koji će biti održan u prisustvu europskog komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Komentirajući neprisustvo ministara DF-a današnoj sjednici, Novalić je ocijenio kako je to žalosno, te ih je pozvao da se ponovo vrate u Vladu.

– Nekako smo vratili HDZ, a nadam se da ćemo vratiti i DF. MeÄ‘utim, oni neće moći gledati taj film da ih ja smjenjujem. Imaju svog Å¡efa stranke, neka ih on smjenjuje – kazao je Novalić.

Na opasku novinara da je pitanje smjena ipak u nadležnosti premijera, Novalić je istaknuo kako je to prije svega političko pitanje, te dodao:

“Nisam ja taj koji odreÄ‘uje koaliciju, potpisat ću smjenu kada to dogovori koalicija”.

On je, također, naveo da komunicira sa drugim ministrima iz DF-a, ali ne i sa ministrom energije, industrije i rudarstva Reufom Bajrovićem.

– On je u nekom svom filmu, ali ja bih vas upitao Å¡to je uopće bio početni stav DF-a, ako to nisu reforme – dodao je Novalić, prenosi Avaz.

Vlada Federacije BiH je danas na sjednici dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila federalnog premijera.

Reformska agenda, koja je na tragu britansko-njemačke inicijative, je tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa Europske unije i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimuliranje sveobuhvatnih strukturnih reformi u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti i poticanja rasta i konkurentnosti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. bpz.ba