UN: EU pretvara Sredozemno more u veliko groblje

0
565
Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein kritizirao je u ponedjeljak “cinične” imigracijske politike optuživši Bruxelles da pretvara Sredozemnio more u “veliko groblje”.
Predsjednik Međunarodnog saveza Crvenog križa Elhadž As Sy također je uputio apel da “prestane indiferentnost koja pretvara Sredozemlje u “veliko groblje”.
– Europa okreće leđa nekim od najosjetljivijih imigranata na svijetu i riskira da pretvori Sredozemje u veliko groblje – navodi se u Zeidovom priopćenju.
– Europljani bi trebali priznati potrebu za nekvalificiranom radnom sangom i prihvatiti da izbjeglice imaju pravo da dobiju zaštitu – ocijenio je on.
On je pozvao vlade članica EU da usvoje “hrabriji i manje ciničan pristup” i optužio ih da popuštaju ksenofobnim populističkim pokretima.
– Užasnut sam, ali ne i iznenađen tragedijom – kazao je Zaid.
– Ovi mrtvi i stotine drugih prije njih posljednjih mjeseci mogli su se predvidjeti – kazao je on naglasivši da je to “rezultat neuspješnog upravljanja situacijom i ogromnnog nedostatka suosjećanja”.
Visoki UN-ov dužnosnik je ocijenio da europska operacija Triton nije prilagođena situaciji, jer je “namijenjena kontroliranju pomorskih granica a ne spašavanju života” bpz.ba