Zoran Milanović i Jakov Milatović razgovarali o Rezoluciji o Jasenovcu

0
52

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, održali su telefonski razgovor povodom donošenja Rezolucije o Jasenovcu koju je prihvatila Skupština Crne Gore.

Milanović je izrazio stav da je rezolucija štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država. Naglasio je potrebu za nastavkom gradnje dobrosusjedskih odnosa kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Podsjetio je da je Hrvatska do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima za Europsku uniju, uvjerena kako ta država istinski želi osigurati svoje mjesto u EU. Milanović smatra da europska Crna Gora mora voditi politiku u svom interesu.

S druge strane, Milatović je izjavio da su se on i Milanović složili kako je dužnost obje strane s pijetetom se sjećati svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne koristiti ih za političke svrhe. Milatović je na društvenoj mreži X istaknuo da se obje zemlje već desetljećima službeno sjećaju žrtava genocida u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu te da se zločini ne smiju poricati.

Image

Milatović je također naglasio važnost dobrosusjedskih odnosa i EU integracija za Crnu Goru, ističući da je Hrvatska prvi EU susjed Crne Gore, zbog čega je ključno očuvati dobre međusobne odnose./HMS/