Angela Merkel odbila sudjelovati na proslavi obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata u Moskvi

0
749

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel zbog napetosti u Ukrajini neće sudjelovati na službenoj ceremoniji 9. svibnja u Moskvi kojom se obilježava 70. obljetnica svršetka Drugog svjetskog rata, priopćili su u srijedu predstavnici njemačke vlade.

“U svjetlu zbivanja u Ukrajini, nemoguće je da Merkel sudjeluje na tradicionalnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu”, izjavio je jedan predstavnik vlade u Berlinu.

Merkel će međutim dan kasnije položiti vijenac na spomeniku neznanom vojniku u Moskvi.

Na paradi u Moskvi ne očekuje se veliki broj zapadnih državnika, a Rusija je prošlog mjeseca potvrdila da će na ceremoniji biti nazočan sjevernokorejski diktator Kim Jong Un.

Merkel je 6. veljače posjetila Moskvu zajedno s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom kako bi zajedno s njim i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pripremila sporazum o prestanku borbi na istoku Ukrajine.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države optužuju Rusiju da naoružava separatiste na istoku Ukrajine i da im šalje u pomoć vojnike. Moskva je u nekoliko navrata zanijekala upletenost u zbivanja u Ukrajini, optužujući Sjedinjene Države da guraju prozapadnu vladu u Ukrajini u rat.

 

M.M.