Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara

0
939
18.11.2016., Vukovar - Krizevi na Memorijalnom groblju zrtava iz Domovinskog rata. U prigodi drzavnih blagdana i obljetnica vezanih za Domovinski rat na mjestu masovne grobnice postavljaju se (utiskuju u zemlju) drzavne zastavice uz bijele krizeve u prostoru masovne grobnice - 938 bijelih krizeva prema broju ekshumiranih osoba. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara – tragediju golemih razmjera, koja se u studenom 1991. dogodila na krajnjem istoku Hrvatske, kad je prije 27 godina grad pao u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojba. U gradu-heroju i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku. Komemoracijom i kolonom sjećanja obilježava se i 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara

Sudionici obilježavanja najprije će se okupiti pred vukovarskom bolnicom i održati prigodni komemorativni program. Predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će zatim u tradicionalnoj Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, javlja HRT.

Na Memorijalnom groblju najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulima u obrani Vukovara. Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodit će mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.

Na Spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari vijence će položiti državni vrh. U 18 sati i 11 minuta će u spomen na žrtvu Vukovara zazvoniti zvona svih crkava u Hrvatskoj. U večernjim satima niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ spomen je na ubijene i nestale branitelje Vukovara.