KARAMARKO ZAPRIJETIO PETROVU: HDZ-u SOA i Ravnateljstvo policije – ili novi izbori!

0
524

Karamarko je do trenutka kada je  Milijan Brkić odlučio odustati od kandidature za ministra branitelja stoički podnosio sve, premda je u više navrata otvoreno upozoravao i kolege iz Mosta i premijera Oreškovića da se to njihovo ponašanje više ne može tolerirati. A onda je nakon  maratonskog sastanka Domoljubne koalicije i Mosta, na kojemu je glavna tema trebao biti proračun, Karamarku prekipjelo  

Nakon što je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić objavio da odustaje od kandidature za ministra branitelja jer nije postignuto suglasje među vladajućom većinom o tome da on bude ministar, te  zbog te najnovije kadrovske destrukcije najizravnije optužio Most, u Domoljubnoj koaliciji došlo je do, slikovito rečeno, pucanja čira na želucu njihova strpljenja, koji je i nastao tijekom stalnog trvenja s partnerima iz Mosta.  Prekipjelo je i samom predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je sve ovo vrijeme, radi “mira u kući”, trpio raznorazne, pa i najniže udarce i strpljivo gutao velike knedle uvreda koje su dolazile  od koalicijskog partnera. Karamarka je posebno vrijeđalo i, najblaže rečeno, degutantno ponašanje premijera Tihomira Oreškovića u kriznim situacijama, u kojima  se on uglavnom ponašao ignorantski a ne konstruktivno, kako bi se trebao i morao ponašati čelni čovjek Vlade. Zapravo, Orešković se sve više ponaša kao komičar Davor Jurkotić iz kultne emisije “U zdrav mozak”, pa svako njegovo obraćanje u javnosti izgleda kao da se radi o spomenutom popularnom showu koji za cilj ima dobro nasmijati ispaćeni hrvatski puk. I nitko ne bi imao ništa protiv smijeha i zdravog humora da se u konkretnom slučaju ne radi o tragikomičnoj situaciji u vladajućoj koaliciji u kojoj Most redovito blokira svaki HDZ-ov prijedlog ili ponuđeno kadrovsko rješenje, a Orešković sve to skupa ignorira, a kada ga novinari upitaju za komentar on u stilu riječkog komičara Davora Jurkotića odgovara: “Good, good, good”, dok se zaprepaštena javnost opravdano pita koga to premijer Orešković, u suradnji s Mostom, “u zdrav mozak”?

U HDZ-u ljuti na premijera

Tako se na nedavnom maratonskom sastanku Domoljubne koalicije i Mosta, na kojemu je glavna tema trebao biti proračun 2016., premijer obratio prisutnima konstatacijom: “Proračun je good, good, good. Nema smisla da sad govorim o onome o čemu ću  detaljno u Saboru…”. I tako je “laku raspravu” o proračunu zamijenila mučna rasprava o ministru branitelja. Nezadovoljnici, prvenstveno u redovima HDZ-a, ljutili su se na premijera i pitali ga zašto mu toliko dugo treba da donese odluku o ministru branitelja, a Orešković, suočen s bujicom kritika, isprva se branio argumentom da je izbor ministra proces i objasnio im da je taj proces u ovom slučaju značio i razgovore s mnogim udrugama prije konačne odluke. Dakako da u Domoljubnoj koaliciji nisu bili zadovoljni takvim premijerovim odgovorom, a neki u HDZ-u su se međusobno propitkivali kako je moguće da se tjednima čeka na izbor ministra branitelja, a da je odluka o Oreškoviću kao kandidatu za premijera prelomljena preko koljena i  donesena za samo tri sata. I tko je zapravo stvarna osoba, (mnogi su uvjereni da Ante Ćorušić u svemu tome nije mogao biti presudan),  koja je uspjela uvjeriti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je Orešković “good, good, good osoba” za novog hrvatskog premijera. I kako bi se osjećao sam Orešković da se s njegovom nominacijom za mandatara tjednima odugovlačilo, te da su mu mnogi na njegovu putu do Banskih dvora podmetali klipove, da ne kažemo balvane iz vladajuće koalicije, kao što se podmeću klipovi pred gotovo svaki HDZ-ov prijedlog.

Premijerov ‘Montirani proces’

Ali Oreškovića očigledno ništa ne može pokolebati pa se po izlasku s tog burnog i dramatičnog sastanka, (na kojem se o proračunu nije ni raspravljalo osim premijerove kratke opaske da je proračun ‘good, good, good’), novinarima obratio na sljedeći način: “Bilo je good, good, good – i malo samo nije bilo dobro. Nije bilo bad, nego malo diskusija”, rekao je Orešković, a prisutni su se upitali je li to prisustvuju snimanju nove emisije showa Montirani proces ekipe satiričnoga portala News Bar, koja se emitira  nedjeljom navečer u udarnom terminu na prvom programu HTV-a. No, iako satiričan i humorističan Montirani proces je puno ozbiljniji od aktualnog stanja u vladajućoj koaliciji, pa mnogi gledatelji diljem Hrvatske s nestrpljenjem očekuju taj nedjeljni show kako bi se informirali o političkoj situaciji u zemlji, jer kod Oreškovića nikada nisu načisto je li on glumi hrvatskog premijera ili glumi u Montiranom procesu, ili se pak uživio u ulogu Davora Jurkotića u emisiji “U zdrav mozak”. Da zbog takvog premijerova ponašanja više nema strpljenja nije pokušao sakriti ni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, koji je kratko poručio: “Budite uvjereni da to više nećemo dopustiti”. No, takvo Karamarkovo upozorenje nije otišlo samo na Oreškovićevu adresu, nego možda još i više na adresu glavnog Mostovca Bože Petrova, za kojeg u Domoljubnoj koaliciji drže da je najodgovorniji za sve HDZ-ove kadrovske opstrukcije, pa tako i one oko izbora glavnog ravnatelja SOA-e i glavnog ravnatelja policije.

Tko bi mogao nestati u bujici novih izbora 

Ako HDZ ne preuzme operativno Ravnateljstvo policije i obavještajne službe onda se postavlja pitanje što ta stranka uopće predstavlja u aktualnoj vlasti. Takvo pitanje počeli su sve češće postavljati i u HDZ-u i upozoravati Karamarka da Domoljubna koalicija ne može sa svojih 59 mandata osvojenih u izbornoj noći biti u svemu inferiorna spram 15 mandata udruge nezavisnih lista Most, koji sve više sliči nekoj neartikuliranoj grupi građana negoli nekoj ozbiljnoj stranci. Kako može ta grupa građana, koja po tramvajima dijeli čelne funkcije u javnim poduzećima, na svako kadrovsko rješenje HDZ-a stavljati veto. A sve što je Most propagirao u kampanji nije se dogodilo, jer je njihov jedini cilj bio i ostao promicanje osobnih interesa, tvrde izvori iz Domoljubne koalicije. No, Karamarko je sve do trenutka kada je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić odlučio odustati od kandidature za ministra branitelja stoički podnosio sve, premda je u više navrata otvoreno upozoravao i kolege iz Mosta i premijera Oreškovića da se to više ne može tolerirati. A onda je nakon  maratonskog sastanka Domoljubne koalicije i Mosta, na kojemu je glavna tema trebao biti proračun, Karamarku prekipjelo pa je Petrovu sve sasuo u lice. Insajderi tvrde da mu je, između ostalog, rekao da Most može raditi što hoće, ali ne može dokad hoće. “Sada je dosta. Ili će HDZ-u pripasti SOA-a i Ravnateljstvo policije – ili nema više suradnje, idemo na nove izubore!” A onda će  Most s Markova trga nestati u bujici tih novih izbora.

Ili će biti ‘good, good, good’ – ili sve ode k vragu

Karamarko je bio odlučan, tvrde insajderi, jer više nije mogao slušati opravdane kritike iz Domoljubne koalicije, ali i istaknutih članova svoje stranke kojima se ucjenjivačka politika Mosta popela na vrh glave. Petrov je shvatio Karamarkovu poruku, pa je vrlo brzo ministar policije Vlaho Orepić započeo smjenu Ostojićevih kadrova u MUP-u. Prvi je pao šef PNUSKOK-a Mario Bertina, a u HDZ-u s nestrpljenjem očekuju nove padove Ostojićevih i Milanovićevih poslušnika, koje je Orepić i najavio. Bertina, koji je na mjestu šefu PNUSKOK-a zamijenio Roberta Bogdanića, mnogima je bio trn u oku, a posljednja afera u kojoj se zazivalo njegovo ime je ona o praćenju čelnika MOST-a Bože Petrova. Karamarko nije mogao skriti zadovoljstvo Bertininom smjenom, tvrdeći da je to samo vrh ledenog brijega ostalih smjena u MUP-u koji je na čelnim mjestima nakrcan Ostojićevim i Milanovićevim kadrovima. Hoće li nakon tih smjena i pristanka Mosta da HDZ-u operativno pripadne Ravnateljstvo policije, ali i SOA-e, konačno doći do smirivanja strasti u aktualnoj vlasti, pitanje je čiji se odgovor sa zebnjom očekuje. Nastavak suradnje na dosadašnjim temeljima više nema nikakvog smisla i bolje je izaći na nove izbore negoli nastaviti s mrcvarenjem hrvatskih građana. Ostaje nada da je političko mrcvarenje koje su nam uprizorili čelni ljudi vladajuće koalicije konačno iza nas, te da bi budući njihovi odnosi mogli postati, kako to voli reći premijer Orešković, “good, good, good”! U protivnom, piše nam se “bad, bad, bad”!

Nakon smjene Ostojićevih i Milanovićevih kadrova u MUP-u, Zmajlović ostaje bez zaštite! 

Koliko su Bertina, a i ostali Ostojićevi kadrovi u MUP-u, zaslužni što bivšeg ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića još nije sustigla ruka pravde vrijeme će vrlo brzo pokazati. Inače, što se tiče Milanovićevog miljenika Zmajlovića pouzdani izvori tvrde da se on nalazi usred još jedne velike afere koja se tiče dodjele koncesija za vađenje kamena diljem Hrvatske njegovom favoritu Miki Rožiću. Davanjem te koncesije Zmajlović je i te kako svjestan da se time ostvaruje monopol na eksploataciju kamenoloma u cijeloj Hrvatskoj. Na taj način se de facto ostvaruje monopol i na vađenje kamena kojim bi se izvodili radovi na svim ozbiljnijim građevinskim radovima u zemlji, od hidroelektrana do cesta. Kako će Zmajlović nakon svega objasniti svome stranačkom šefu Milanoviću da sve to nije istina, nego da ga opet ogovaraju neki zločesti dečki, veliko je pitanje s obzirom na činjenicu da se i bivši premijer  o svom jadu zabavio, ne samo zbog izborne utrke za predsjednika SDP-a, nego  i iz razloga  što mu svakim danom predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko otima dio po dio represivnog aparata. A nakon što je Karamarko stavio Petrova pred zid i objasnio mu da ga ne može više ucjenjivati s represivnim aparatom kojeg je preuzeo od Ranka Ostojića, bivšeg ministra policije, i bivšeg premijera Milanovića, ni neki bivši Kukuriku ministri ne mogu više mirno spavati. Prije svih Mihael Zmajlović.

No, žalosna je činjenica da Ministarstvo zaštite  okoliša i priorode i nakon Zmajlovića izgleda tragikomično, jer nasljednik “malog Mihe velikog kombinatora iz Jaske” Slaven Dobrović u ovo malo vremena otkako je  zasjeo u tu vruću ministarsku fotelju ostavlja dojam osobe koja nije dorasla funkciji koju obnaša, tvrde pouzdani izvori. Zapravo mnogi smatraju da bi daleko bolje bilo da se na tom mjestu nalazi njegova supruga, koja je na fakultetu bila puno naprednija i sposobnija od svog muža Slavena. Za Zmajlovića se znalo da je manipulator i čovjek sklon makinacijama, ali za Dobrovića insajderi tvrde da nije pretjerano ni stručan ni radišan. Uz sve to, on bi  baš kao i Zmajlović, tvrde izvori, mogao postati velika kočnica za investicije u Hrvatskoj. S takvim tvrdokornim stavovima vrlo brzo bi se moglo urušiti sve što su bivša, ali i vlast prije nje, dobro napravili. Dokle će čelni ljudi Ministarstva zaštite  i okoliša biti kočnica ulasku investitora u Hrvatsku i kočničari poduzetnicima pitaju se gospodarstvenici koji su spremni investirati u zaštitu okoliša? No, tu nema posla za hrvatske poduzetnike, tvrde neki od njih, sve  dok čelni ljudi Ministarstva nastave pogodovati nekim interesnim skupinama koje su ih, tvrde oni, i postavili na ta mjesta. Dobroviću je, čini se, puno važnije dodvoriti se, primjerice Vjeranu Piršiću iz udruge Eko Kvarner, koji ja za njega rekao da je on nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj. Čije zapravo interese zastupa ministar Dobrović, nacionalne ili gospodina Piršića i udruge Eko Kvarner, pitaju se upućeni. Jer da su se i do sada štitili nacionalni interesi ne bi se događalo da talijanska mafija s talijanske strane ulazi na hrvatski teritorij i ekološki onečišćuje naše Jadransko more. A dotična gospoda samo se brinu da onemoguće eksploatiranje nafte u Jadranu domaćim investitorima, a koga briga što talijanska mafija radi to što radi.

Autor: Igor Horvast / 7Dnevno