Ljubuški povukao milijunske iznose iz EU fondova

0
341

Ljubuški povukao milijunske iznose iz EU fondova

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić razgovarao je u srijedu s ravnateljem Direkcije za europske integracije BiH Edinom Dilberovićem o projektima prekogranične suradnje koje je Grad Ljubuški realizirao preko fondova EU, kao i o mogućnostima sudjelovanja u novim projektima u budućem razdoblju.

Sastanku su nazočili i načelnik Općine Posušje Ante Begić te predstavnici JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG.

Gradonačelnik Markotić izjavio je kako je Grad Ljubuški u posljednjih nekoliko godina povukao milijunske iznose u projektima prekogranične suradnje, podsjetivši na obnovljenu kulu hercega Stjepana iznad grada te ‘in situ’ posjetiteljski centar na arheološkom nalazištu Gračine i slično.

Znamo da je Direkcija za europske integracije koordinacijsko tijelo za sve projekte koje provodi Europska unija. Pred nama se idućih nekoliko mjeseci otvaraju nove mogućnosti prekogranične suradnje. Susret s Dilberovićem je prilika za daljnju suradnju te odlazak naših djelatnika i HERAG-a na obuke koje će se održati idućih mjeseci, kazao je gradonačelnik Ljubuškog.

Vedran Markotić (Foto: Fena)

Dodao je i kako žele što spremniji dočekati prilike koje se Ljubuškom pružaju u ovoj i narednim godinama.

Ravnatelj Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović podsjetio je kako Bosna i Hercegovina gotovo četiri mjeseca ima kandidatski status za članstvo u EU, ali da to, nažalost, ne znači da će BiH dobiti više novca, nego da država mora biti spremnija za povlačenje tog novca kroz fondove Europske unije koji su na raspolaganju.

Istaknuo je kako je Ljubuški svijetli primjer uspostave dobre regionalne suradnje i povlačenja sredstava iz Europske unije.

Ljubuški je svijetli primjer uspostave dobre regionalne suradnje, kada govorimo o općinama u Crnoj Gori i Hrvatskoj, zato što zemljopisno spada u kategorizaciju oba programa kao i niz programa koji obuhvaćaju cijelu BiH, istaknuo je Dilberović.

Edin Dilberović (Foto: Fena)

Po njegovom mišljenju, najvjerojatnije će se u bliskoj budućnosti koristiti znanja i sposobnosti Ljubuškog i drugih lokalnih zajednica koje će se moći dijeliti s drugim općinama u Bosni i Hercegovini.

Po završetku sastanku, sudionici su posjetili tvrđavu herceg Stjepana koja je posljednjih godina obnavljana sredstvima iz EU fondova.

(Fena)