Poziv koji se ne “ODBIJA”

0
701

Ivan Maranić ima 21 godinu i dolazi iz Slavonskog Broda. Njegov je posao uzbudljiv i odgovoran, a već je brojnim mališanima pomogao da dođu na svijet.

Biti babica je jedan od najljepših ali i najodgovornijih poslova na svijetu. Ivan Maranić iz Slavonskog Broda odlučio se za ovaj posao i sada radi u varaždinskoj bolnici kao pripravnik. On je u Hrvatskoj prva muška primalja. Jer zbog rijetkosti, za muškarce u ovom poslu još ne postoji odgovarajuća titula. Iako mu primaljstvo nije bilo prvi izbor, danas tvrdi – nije pogriješio.

“To se ne može opisati! To je jedan od najboljih osjećaja”, neopisiv osjećaj, kaže Maranić za HRT.

Sa sigurnošću može reći da je pomaganje rodiljama ono čime se želi baviti. Na tu odluku utjecale su i primalje s kojima radi i koje mu mnogo pomažu. A one su pak zaslužne što je primaljstvo, za razliku od prije samo nekoliko godina, napredovalo te je mnogo humanije prema ženama.

“Danas su one pokretne, danas mogu uzimati tekućinu u porodu, smiju imati sa sobom osobu koju one izaberu da im bude pratnja u porodu. Nekad svega toga nije bilo. I to sve što imamo danas, jedan humaniji pristup, znatno olakšava posao primalji i naravno da taj posao čini još boljim i ljepšim”, izjavila je viša primalja Erika Spirić./HMS/ bpz.ba