Slijede smjene Uprave i Nadzornog odbora Elektroprivrede HZ HB

0
322

Nokon što je danas istekao mjesec dana od upisa Vlade F BiH kao 90- postotnog vlasnika Elektroprivrede HZ HB u Registar vrijednosnih papira F BiH u tjednu ispred nas trebala bi ponovo biti održana sjednica Skupštine ovog poduzeća, na kojoj će biti imenovan novi privremeni Nadzorni odbor, koji bi potom trebao izabrani i novog generalnog direktora i članove uprave EP HZ HB, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Naime, na odluku Skupštine poduzeća, održanu početkom prošlog mjeseca aktualni generalni direktor Nikola Krešić i izvršni direktor Mato Pavković uložili su tužnu Općinskom sudu u Sarajevu, koji je donio naredbu o zabrani provedbe odluka Skupštine. Sud se pozvao na zakonske propise koji predviđaju da dioničar stječe pravo odlučivanja, tek mjesec dana nakon upisa u Registar vrijednosnih papira.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH upisana je u Registar vrijednosnih papira F BiH, umjesto federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva 2. srpnja, a sjednica Skupštine održana je samo pet dana kasnije 7. srpnja. Zbog izmjene Uredbe, kojom je upravljanje javnim poduzećima izuzeto iz nadležnosti ministarstava i preneseno na Vladu F BiH, DF je istupio iz koalicije s HDZ BiH i SDA, čime je nastupila kriza vlasti u F BiH jer je Vlada ostala bez parlamentarne većine. U petak 31. srpnja uspostavljena je nova parlamentarna većina potpisivanjem sporazuma SDA s tri manje stranke Strankom za BiH, BPS-om i A- SDA.

Budući su ispunjeni zakonski uvjeti da Vlada F BiH preko svog opunomoćenika sudjeluje u odlučivannju (proteklo je mjesec dana od upisa federalne vlade u Registar za vrijednosne papire F BiH ) Skupština Elektroprivrede HZ HB bi,u, trebala bi na ovotjednom zasjedanju izabrati privremeni Nadzorni odbor. Očekuje se kako će u Nadzorni odbor mostarske kompanije biti izabrani kandidati, za čiji je izbor Vlada dala suglasnost još početkom prošlog mjeseca, a to su: Mithat Arpadžić, Ivo Vincetić, Karmela Miletić, Ivanka Galić, Ivica Krilić i Ilija Đolo, dok bi ispred malih dioničara kandidiran Ante Kolobara.

Nadzorni odbor bi potom za novog generalnog direktora, prema prethodno danoj suglasnosti Vlade F BiH, trebao imenovati Marinka Gilju. Federalna vlada dala je prethodne suglasnosti Nadzornom odboru „Elektroprivrede HZ HB“ i za izbor članova uprave, odnosno izvršnih direktora poduzeća: Gojka Anića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove, Drage Bago za razvoj, Ilije Bakalara za distribuciju električne energije, Ivice Čule za proizvodnju električne energije, Ivice Pavkovića za opskrbu električnom energijom i Ante Tutiša za ekonomske poslove do okončanja natječajne procedure, a najduže do šest mjesec bpz.ba