Stop nasilju u obitelji, kampanja u Å irokom Brijegu

0
330

Policijski službenici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, u suradnji s ICITAP-om, danas su u Širokom Brijegu proveli planirane aktivnosti u okviru javne informativne kampanje koja se vodi pod nazivom „Stop nasilju u obitelji“.
Na Trgu Širokobrijeških žrtava, u vremenu od 10:00 – 13:00 h, policijski službenici i djelatnici ICITAP-a građanima su dijeli promotivne letke, kojima želimo građane senzibilizirati na probleme nasilja u obitelji.

Inače, reformom kaznenog zakonodavstva iz 2003. godine uvedeno je novo, zasebno kazneno djelo Nasilje u obitelji (čl. 222. KZ-a FBiH) a ovim člankom zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za onog tko “nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje obitelji”.

Nadalje, u travnju 2005. godine donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH; u ožujku 2012. godine potpisan je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a u veljači 2013. godine glavna županijska tužiteljica i policijski komesar potpisali su Smjernice o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Navedenim propisima stvoren je zakonski okvir za uspješnu borbu protiv nasilja u obitelji a kampanjama, poput ove koju održavamo, nastojimo senzibilizirati građane da shvate da je nasilje u obitelji problem cijelog društva, a ne samo problem one obitelji u kojoj se događa.bpz.ba