U tijeku posebna sjednica Parlamenta RS zbog upada SIPA-e u policiju i općinu Novi Grad

0
316

U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine RS povodom jutrošnjeg upada pripadnika SIPA u zgradu policije i općinu u Novom Gradu, na kojoj prisustvuju i Milorad Dodik, predsjednik RS i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Prije same sjednice Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, osudio je akciju koja je dovela do situacije u kojoj se sada nalazimo i pozvao na razum, jer, kako je rekao, situacija je veoma ozbiljna.

On je naveo da neovisna i stručna istraga svih policijskih agencija treba odgovoriti na pitanja što se događalo jutros i tko je odgovoran za presedan koji se dogodio.

“Moramo biti razumni i pozivam na smirivanje situacije kako ne bi došlo do eskalacije”, rekao je Borenović, pitajući se je li se danas-sutra treba “brat iz SIPA sukobiti sa bratom iz MUP-a RS”.

Lukač je podsjetio na zaključke Vlade RS koja je osudila postupke SIPA, prenose Nezavisne novine.

On je rekao da je SIPA pretresla stanicu policije, zbog sumnje da bi pripadnici MUP-a mogli uništiti ili sakriti dokumentaciju, što je apsurd i maksimum nepovjerenja, ali i poniženje za MUP RS

“MUP nije kriminalna organizacija da netko na ovakav način ulazi i pretresa. Mogli su dobiti sve podatke, kao i u ranijim slučajevima”, rekao je Lukač.

Lukač je rekao da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS obaviješteno 9. prosinca da će SIPA sprovesti akciju.

“Nismo znali da se radi o stanici policije u Novom Gradu. Ovo je neprimjereno, provokativno i presedan. Ovo je svojevrsno poniženje za MUP RS”, rekao je Lukač govoreći o akciji SIPA.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zatražila je danas da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine zbog upada pripadanika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad. Prema zahtjevu, koji je upućen predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću, Cvijanović je zatražila da se posebna sjednica o ovom pitanju održi odmah danas.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati veći broj pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršio je uhićenja i pretrese na području Novog Grada. Uhićeno je pet osumnjičenih za ratne zločine, a pretresene su četiri lokacije, među kojima i zgrada policije i općine. Uhićeni su: Ljuban Babić (1962), Ranko Balaban (1959), Rajko Karlica (1968), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963). Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Sjednici, inače, nisu nazočni zastupnici oporbe, koji zasijedanja bojkotuju jer Nenad Stevandić još uvijek sjedi u skupštinskom vodstvu. bpz.ba