Moguće ljudske žrtve i veće materijalne štete!

0
674

Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH poručuje kako se scenariji poput onoga u Nepalu ipak ne može dogoditi na našim prostorima.

Broj poginulih u snažnom potresu jačine 7,9 stupnjeva po Richteru koji je pogodio nepalski glavni grad Katmandu doslovno raste iz sata u sat. Kao posljedica potresa nastala je i smrtonosna lavina na Mount Everestu, urušile su se kuće, ali i drevni hramovi. Iako se radi o jednom od najriskantnijih područja na svijetu, u pisanoj povijesti na njemu je zabilježeno relativno malo razarajućih potresa. Drugim riječima, u proteklih stotinu godina istu zonu pogodila su četiri potresa magnitude 6,0 ili jače.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Iako su stručnjaci predvidjeli mogućnost ovakve velike katastrofe, čini se kako je upravo vrijeme jedini faktor koji je kada su potresi u pitanju nemoguće odrediti.

”Nepal se nalazi na dodiru dviju tektonskih ploča, indijska ploča već se tisućama godina podvlači ispod euroazijske, a upravo zbog ovog procesa nastala je i sama Himalaja. Zato su seizmolozi na području Nepala i očekivali potres, mogli su predvidjeti njegovu jačinu zahvaljujući preciznim mjerenjima, međutim nemoguće je utvrditi točno vrijeme potresa, to je problem”, objasnio je Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH i dodao kako se upravo zato ne može koristiti termin “predviđanje potresa”, već njegovo ”očekivanje”.

NIJE TAJNA: Hrvatska u opasnosti od potresa, stručnjaci očekuju razoran potres i u Istanbulu!

Tragedija u Nepalu izazvala je paniku diljem svijeta jer smo u posljednje vrijeme svjedoci sve većih i češćih podrhtavanja tla koji redovno odnose veliki broj ljudskih života. Upravo zato provjerili smo mogu li se najcrnji scenariji, poput ovog u Nepalu, dogoditi i u Hrvatskoj. Kuk poručuje da se scenariji poput onoga u Nepalu ne može dogoditi na našim prostorima.

”Ovako jaki potresi kao u Nepalu nisu mogući, međutim, možemo očekivati dovoljno jake potrese koji bi mogli odnijeti ljudske žrtve i izazvati veću materijalnu štetu. Hrvatska je oduvijek bila ugrožena od potresa, a najveća moguća magnituda mogla bi biti 7,3. Jači potresi očekuju se na području južne Hrvatske te na sjeveru, točnije na području Zagreba i njegove okolice, ali i području Rijeke”, otkrio je Kuk i objasnio kako bi potresi na sjeveru Hrvatske trebali biti nešto slabiji nego na jugu zemlje. Ovoj tvrdnji u prilog ide činjenica kako su se posljednja dva potresa dogodila upravo na području Rijeke i Jastrebarskog.

Na pitanje o tome koja su područja na svijetu također u opasnosti od potresa rekao je: ”Veliki potres očekuje se u Istanbulu. Područje Japana i Čilea već se pokazalo kao opasno, ali se potresi na ovim područjima mogu ponovno očekivati”, zaključuje Kuk i ističe kako je kao određena prevencija od potresa vrlo važna dobra pripremljenost i edukacija građana od strane nadležnih službi.

Kako se zaštiti od potresa i postupati u slučaju istog, pročitajte u letku Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba. J.Jakšić