TUSK: Sporazumom potpisanim u Bruxellesu 2014. članice EPS iz BiH obvezale su se da jedan narod neće drugome birati predstavnike

0
287

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.Josip Brkić danas je putem video konferencije u ime HDZ-a BiH sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke (EPS), a na poziv predsjednika EPP-a Donalda Tuska. Sastanak je moderirao potpredsjednik EPP-a i stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Tusk je u uvodu sastanka izrazio duboki interes najsnažnije europske političke grupacije za trenutnu političku situaciju u BiH. Iskoristio je priliku podsjetiti sudionike sastanka na politički Sporazum kojega su članice EPS-a iz BiH potpisale u Bruxellesu 2014. godine, između ostaloga prihvaćajući time načelo da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike.

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.Josip Brkić

Na sastanku je kazano kako je temelj izbora u Mostaru ove godine politički dogovor HDZ-a BiH i SDA. Stabilnost Bosne i Hercegovine i političkog dijaloga, istaknuto je, leži u odgovornosti EPS stranaka u BiH u poštivanju potpisanih sporazuma. To će omogućiti daljnje napretke na europskom i euro-atlantskom putu Bosne i Hercegovine, kao i ostvarenje pomaka u izgradnji dugoročnog razvoja, stabilnosti i mira.

Govoreći o predstojećim Lokalnim izborima, naglašeno je kako je Hrvatska demokratska zajednica pozvala političke aktere u BiH da potpisani sporazum o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH implementira bez odlaganja, kako je to učinjeno s političkom sporazumom za održavanje izbora u Gradu Mostaru.

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH Brkić u svom je obraćanju kazao kako Hrvatska demokratska zajednica BiH i dalje u potpunosti podržava potpisani Sporazum koji, između ostalog, definira da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike. Istaknuo je i činjenicu da se ta praksa, unatoč Sporazumu, nažalost ponovila na Općim izborima 2018. godine.

Istovremeno, izrazio je očekivanja da će predstojeći Lokalni izbori proteći bez zapaljive retorike, usprkos najavi određenih političkih dužnosnika i stranaka za nametanjem političkih predstavnika na nižim razinama vlasti. Istaknuo je i očekivanja da će Lokalni izbori proći bez narušavanja izbornog procesa te bez fizičkog nasilja, podsjećajući prisutne dužnosnike na incident u Stocu, gdje je zbog fizičkih sukoba 2016. godine glasovanje prekinuto.

Na koncu, izvijestio je dužnosnike da je medijski prostor već podložan intenziviranom korištenju zapaljive retorike. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djelo, zaključio je prilikom obraćanja.

Sastanku je, pored predsjednika Tuska i potpredsjednika Rangela, nazočio i tajnik za međunarodne odnose EPP-a Patrick Voller. Iz Bosne i Hercegovine, pored međunarodnog tajnika HDZ-a BiH mr.Josipa Brkića, sudjelovali su i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak i članica Predsjedništva SDA Alma Čolo. /HMS/