Vukoja: Do konsenzusa o uređenju BiH moguće doći uvažavajući načelo konstitutivnosti naroda

0
613

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar i Friedrich-Ebert-Stiftung u BiH organiziraju sutra (četvrtak) cjelodnevnu konferenciju pod naslovom „Identitet i karakter Bosne i Hercegovine kao europske države: pluralna demokratska zajednica naroda i građana – stvarno stanje, normativni okvir i komparativna perspektiva“, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Svrha ove konferencije je dati doprinos javnoj raspravi o legitimnim politološkim i političkim načelima i konceptima na kojima je moguće doći do unutarnjeg konsenzusa o tome što bi BiH kao država trebala predstavljati i kako bi trebala biti uređena. U skladu s preambulom Ustava BiH i društveno-političkim realitetom, smatram kako je do toga unutarnjeg konsenzusa moguće doći samo uz potpuno uvažanje načela ‘konstitutivnosti naroda’ kao osnovnog federalističko-konsocijacijskog načela“, rekao je član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja Ivan Vukoja.

Milan Sitarski, također član Stručnog tima IDPI-ja, istaknuo je kako će se na konferenciji pokušati razmotriti koliko su u BiH primjenljivi institucionalni aranžmani koji su razvijeni u višenacionalnim zemljama, a koje su istovremeno i stabilne, funkcionalne demokracije.

„Naravno, ne zastupamo tezu da se ta rješenja mogu jednostavno prekopirati, već težimo iznalaženju institucionalnih mogućnosti za primjenu federalističkih i konsocijacijskih načela u autentičnoj bh. verziji. Oko toga je nužno postići barem temeljni društveni konsenzus među relevantnim političkim akterima koji legitimno predstavljaju političku volju svih konstitutivnih naroda, kao i svih građana BiH“, kazao je Sitarski.

Konferencija će se održati u hotelu Mostar, s početkom u 10 sati, a uvodničari su, pored Sitarskog i Vukoje, i Suad Arnautović, Darko Brkan, Damir Kapidžić, Mile Lasić, Radomir Nešković, Vlade Simović, Kasim Trnka, Dejan Vanjek te Ugo Vlaisavljević./HMS/ bpz.ba