Pahor: Slovenija će i dalje podržavati BiH na njenom europskom putu

0
613

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, u okviru službenom posjete Republici Sloveniji, sastali su se s Borutom Pahorom, predsjednikom Slovenije.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka službenika dviju zemalja, Pahor je istaknuo kako između BiH i Slovenije nema otvorenih političkih pitanja, te naglasio da će Slovenija i dalje podržavati BiH na njenom europskom putu. Posebno je pozdravio usvajanje Izjave o reformama koje traži Evropska unija.

– To je bio prijeloman trenutak za BiH u posljednjih 20 godina. Slovenija podržava napore BiH u reformama koje će uslijediti i koje neće biti lake, posebno socio-ekonomske – kazao je Pahor.

Slovenski predsjednik istaknuo je i važnost trgovinsko-robne razmjene između dviju zemalja, kazavši da se ona kreće oko milijardu eura.

– Iako ne izgleda mnogo velika, ipak je ta razmjena veća nego ona između Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. Nekada je Slovenija bila prva po investicijama u BiH, a sada smo na četvrtom mjestu – kazao je Pahor.

Najavio je da će prisustvovati 20. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, 11. srpnja ove godine.

Ivanić je kazao da je Predsjedništvo BiH odabralo Sloveniju za prvu zajedničku posjetu, jer je Slovenija veliki prijatelj BiH, koji je oduvijek pomagao našoj zemlji, a naročito nakon prošlogodišnjih poplava. Iako je i Ivanić kazao da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja, izrazio je očekivanja da će pitanje stare devizne štednje, koju su bh. građani imali u Ljubljanskoj banci, uskoro biti riješeno. Do juna bi na nivou ambasada dviju zemalja trebalo biti usuglašeno pitanje dostave podataka o staroj deviznoj štednji.

– Slovenija je prvobitno tražila da im BiH dostavi te podatke, ali mi smo mišljenja da je podatke o štednji i štedišama trebala obezbijediti banka u kojoj je štednja bila. Ali, dogovorili smo da ovo pitanje riješimo na nivou dvojice ambasadora – rekao je Ivanić.

Na novinarsko pitanje kada će vlast u BiH biti konačno formirana, Ivanić je kazao da očekuje da će se to desiti najdalje do kraja naredne sedmice. Aktualne probleme u formiranju vlasti Ivanić je nazvao “detaljima”, prenosi Dnevni avaz.

– Jedan je u Vijeću ministara, a drugi u Vladi FBiH. Ono što je važno, ne postoje neslaganja naroda u koaliciji koja formira vlast, nego unutarstranački problemi. Znači, to nisu nacionalna, nego unutarstranačka neslaganja. Imati ćemo, nadam se, vlast ove, ali je realnije reći do kraja naredne tjedna- kazao je Ivanić.

Na novinarski upit koliko će posjeta članova Predsjedništva BiH doprinijeti rješavanju problema koje su u našoj zemlji ostavile slovenske firme “Tuš” i “Kapis”, Ivanić je kazao da su to pitanja čijim će se rješavanjem baviti izvršni organi vlasti dviju zemalja, kao i sa pitanjima nacionalnih manjina u Sloveniji. Naime, građani BiH u Sloveniji, kojih je u ovoj zemlji oko 100 tisuća, i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati, nemaju u Sloveniji status takozvane autohtone manjine, već su tretirani kao novonastale manjine.

Isti odgovor uputio je i na upit o dvojnom državljanstvu, jer oko 62 tisuće građana iz BiH svih naroda su uzeli državljanstvo Republike Slovenije, ali ne mogu imati i bh. državljanstvo.

Protokolom posjete, predviđeni su i susreti članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Državnog zbora Milanom Brglezom i predsjednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom.

Ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima za službenike iz BiH održana je jutros na Kongresnom trgu u Ljubljani, gdje ih je dočekao predsjednik Slovenije Borut Pahor./HMS/

Povezane vijesti